Plukken voor paarden

 

Eindelijk, we kunnen terug plukken! Alles is terug mooi aan het groeien en bloeien.

Paarden zijn dieren die van nature uit een gevarieerd dieet nodig hebben om gezond te zijn en te blijven. Onze traditionele voeding en weides zijn vaak te eentonig om aan die behoefte te voldoen. Wildplukken is een mooie verrijking voor je paard, waarbij je de kruiden ook kan aanbieden in een vorm die extra uitdaging biedt en de zintuigen prikkelt. Zo verhoog je het algehele welzijn van je paard. Ik ervaar wildplukken zelf als een ontspannende bezigheid die echt waardevol is voor je paard.

Wat kan je plukken?

Enkele veelvoorkomende kruiden die paarden mogen eten zijn Kleefkruid, Paardenbloem, Brandnetel, Witte en Paarse Dovenetel, Weegbree, Duizendblad, Kamille, Fluitenkruid...

IMG20220424111357.jpg

Hoe kan je kruiden herkennen?

Oefening baart kunst! :-) Hoe meer je gaat plukken, hoe meer kruiden je gaat leren kennen. Zie je een plantje? Neem er een foto van en bekijk het via één van deze handige apps:

  • Plantnet
  • ObsIdentify
  • Google Lens

Wanneer je net leert plukken kan je even snel op Google de uitkomst intypen en dan lees je vaak al snel of het wel of niet giftig is voor paarden.

Bij twijfel (sommige planten zoals Paardenbloem en Fluitenkruid hebben giftige dubbelgangers!), kies dan altijd voor de zekerheid en voer je het beter niet!

Hoe geef je kruiden aan je paard?

Je kan een leuk boeketje maken voor je paard en het zo geven. Daarnaast is het leuke verrijking voor je paard en kan je hen weer even aan het denken zetten en uitdagen.

Dit kan je doen met behulp van deze leuke producten:

  • Snacknetje van PaardEerlijk
  • Smulstaaf of Snack Cube van Creatief voor Paarden
  • Flexivoerbal
  • Grad-dual feeder
  • Maximus Fun Play Ball
  • ...

Waarop moet je letten als je gaat plukken?

Naast dat je uiteraard gaat kijken dat je geen giftige planten gaat plukken zijn er nog enkele zaken waar je mee rekening wil houden.

Pluk alsjeblieft niet alle kruiden die je kan vinden. Zorg er voor dat er nog voldoende andere plantjes van dezelfde soort staan. Dit voor insecten en zodat de plant zichzelf kan verspreiden. 

Let ook op de plek waar je gaat plukken. Je plukt liever langs een schone, rustige wandelweg of in een bos dan langs een drukke autosnelweg.

Ik hoop dat jullie net zoveel plezier halen uit het plukken als ik en mijn paarden! :-)

 
Was deze blogpost nuttig voor jou?
Geplaatst in: Blogposts

Laat een bericht achter

Beveiligingscode