Wat is dat nu juist, verrijking?

Wat is dat nu juist, verrijking?

 

Verrijking wordt vaak vergeten. Maar het is een noodzaak om je paard gelukkig en (mentaal) gezond te houden. Verrijking draagt positief bij aan het mentaal welzijn van dieren die leven in gevangenschap. Hiertoe behoren ook onze paarden! Door verrijking kan je natuurlijk gedrag gaan stimuleren. Het doet zoveel goed voor je paard. Paarden die verrijking aangeboden krijgen zijn nieuwsgieriger, minder angstig, hebben minder stress en zijn meer tevreden. Ook zullen ze zich minder vervelen en minder gefrustreerd zijn. Door verrijking aan te bieden geef je hen meer een keuze en kom je tegemoet aan natuurlijke, instinctieve behoeften.

Er zijn 5 vormen van verrijking:

  1. Sociale verrijking
    Sociale Verrijking omvat de sociale interacties. Dit voor paarden in hoofdzaak met soortgenoten, maar omvat ook de contacten met mensen (eigenaar, verzorgers, dierenarts,…).
    Leuke verrijkingstip binnen deze categorie: een spiegel waarin je paard zichzelf kan zien!
  2. Cognitieve verrijking
    Cognitieve verrijking zijn de vormen van verrijking waarbij je paard moet nadenken, die hem uitdagen en nieuwsgierig maken. Dit zijn bijvoorbeeld de Maximus Feed & Play, een voerpuzzel of snuffelmat. Dit kunnen ook nieuwe zaken proeven of ruiken zijn of iets nieuws leren.
  3. Verrijking van de leefomgeving
    Onder deze categorie verstaan we de echte leefomgeving van paarden die deze voor hen leuk maken, uitnodigen tot beweging en die comfortabel is.
    Voor paarden zijn dit bijvoorbeeld fijne lig- en rolplekken, schaduw-en schuilmogelijkheden, track met boomstammen, heuvel, poel, eetbare hagen en/of bomen en zo voort!
  4. Verrijking van de zintuigen
    Deze categorie spreekt uiteraard voor zichzelf. Je spreekt hier de zintuigen van je paard aan. Dit kan ondermeer door een mineralenbuffet of kruiden (door beplanting of aangekocht) maar ook schuurpalen vallen onder deze categorie.
  5. Voedselverrijking
    Dit gaat zowel over het aanbieden van of nieuw verschillend voer (denk hierbij terug aan het mineralenbuffet of aan kruiden die je gaat plukken), maar ook aan verschillende manieren om aan voer te geraken. Dit door verrijkingsspeeltjes of voer te verstoppen.

Belangrijk om te weten is dat verrijking GEEN vervanging is voor de basisbehoeften. Het is wél noodzakelijk voor de mentale gezondheid van je paard. Het is geen hype. Voorgaande info is gebaseerd op studies.

De 3 basisbehoeften zijn kort samengevat:

  • Freedom: keuzevrijheid, vrije beweging en veilige rustplekken
  • Forage: altijd toegang hebben tot kwalitatief voer
  • Friends: paarden hebben absoluut soortgenoten nodig
 
Was deze blogpost nuttig voor jou?
Geplaatst in: Blogposts

Laat een bericht achter

Beveiligingscode