Waarom slowfeeders en hooinetten onmisbaar zijn
Slowfeeders zijn heel belangrijk om je paarden gezond te houden. Ze dragen positief bij aan de gezondheid van paarden. Het spijsverteringsstelsel van paarden is zo gemaakt dat ze altijd moeten kunnen eten. Paarden maken pas speeksel aan als ze eten. Speeksel zorgt ervoor dat maagzuur geneutraliseerd wordt. Wanneer ze langdurig zonder ruwvoer staan maken ze dus geen speeksel aan waardoor er gezondheidsproblemen zoals maagzweren kunnen ontstaan. Door het gebruik van slowfeeders of hooinetten met fijne mazen kan je grotere hoeveelheden hooi aanbieden waardoor ze langer kunnen eten. Tevens eten paarden dan geen stalstrooisel en zand mee wat o.a. worminfecties en (zand)koliek helpt voorkomen.
Daarbovenop voorkom je verspilling. Je bespaart dus geld! De paarden kunnen immers het hooi niet door de stal of paddock lopen of ze plassen er niet op. Daardoor zal er minder hooi verloren gaan. Ook verleng je de voertijd, want slowfeeders, de naam zegt het zelf. Doordat je fijne mazen gebruikt duurt het langer om dezelfde portie op te eten dan als je het hooi los zou aanbieden. Er zijn slowfeeders met verschillende maasbreedtes.
Let wel op voor frustratie!
Ik vind mazen van 3 cm het absolute minimum maar dat is uit mijn eigen ervaring. Ik varieer heel graag zodat ze naar behoefte kunnen eten en kiezen. Zo heb ik één groot hooinet met mazen van 7 cm. Enkele kleinere hooinetten met mazen van +/- 4,5 cm en dan enkele slowfeeders van 3 cm – 2,5 cm. Introduceer bij paarden die geen ervaring hebben met slowfeeders deze rustig door in het begin ook een gemakkelijk alternatief aan te bieden (zoals los op de grond).
Door gebruik te maken van slowfeeders kan je variëren in hoogtes en zo Passive PhysioⓇ toepassen. Paarden eten namelijk ook van bomen waardoor ze hun lichaam anders moeten gebruiken. Algemeen wordt als regel genomen om 80% onder kniehoogte aan te bieden en 20% er boven. Een handige tip kan zijn om een kleinere slowfeeder of snacknet hoog te hangen en een grotere laag.
Wist je trouwens dat er ook verschillende soorten slowfeeders bestaan? Zo bestaan er geknoopte slowfeeders en ongeknoopte slowfeeders. Ongeknoopte slowfeeders zijn in het algemeen van een betere kwaliteit (maar dus hoger in aankoopprijs), want geknoopte slowfeeders kunnen makkelijker losraken. Paardendroom verkoopt beide soorten. Mijn ervaring is dat de ongeknoopte slowfeeders ook nog net iets moeilijker zijn voor mijn paarden.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om een mailtje te sturen naar info@paardendroom.be of stuur me gerust een berichtje via sociale media.
Laat een bericht achter