Verrijking voor verschillende doelen en type paarden

Verrijking voor verschillende doelen en type paarden

 

Verrijking kan verschillende doelen hebben. Verrijking is niet voor ieder paard hetzelfde. Eén product en drie paarden kunnen verschillend reageren. 

Voedselverrijking zal ieder paard wel appreciëren. Het is dan ook een primaire bekrachtiger. Paarden WETEN dat voer lekker en noodzakelijk is, dus worden ze daar gemakkelijker toe aangetrokken. Toch kan het niet op iedere manier als verrijking worden ervaren voor ieder type paard. Net als enkele andere vormen van verrijking. Moeten we het dan niet aanbieden? Natuurlijk wel! Want het geeft je paard zoveel terug. Ik probeer het in deze blogpost te verduidelijken.

Verrijking voor jonge, extraverte en zelfzekere paarden

Jonge paarden, extraverte en zelfzekere paarden: de gemakkelijke categorie. Want deze paarden vinden vrijwel alles dat we hen aanbieden leuk en interessant. Ze gaan onderzoeken en ontdekken. We willen hun natuurlijke nieuwsgierigheid aanmoedigen en behouden met verrijking. Met deze categorie kan je weinig verkeerd doen, zij vinden zelf wel een manier en zijn zelfzeker/onderzoekend genoeg om tot de juiste uitkomst te komen. 

Zelf leer ik ook nog altijd bij over jonge paarden en hoe zij verrijking ervaren. Zo was ik nooit een grote fan van “knuffels” als verrijking. Omdat ik de Foodie Friends Wortel zelf té leuk vond heb ik hem in de schuilstal gehangen. Ziet er leuk uit, anders is het toch maar een saaie muur waar niets te beleven valt. Maar Ube toonde mij dat het wél echt zinvol is. 

Zelfs al woont hij op een weide met tracksysteem en voldoende verrijking overal, de Foodie Friends wortel is écht zijn ding. Hij gaat er regelmatig naar kijken, zwaait dan even met de armen en benen en gaat weer door. Vinden we fijner dan dat ze dat met onze jas of de dekens van anderen doen, toch?! ;-) Jonge paarden zijn vaak “mondig” en hebben zulke producten nodig om veilig te kunnen knabbelen en kauwen. Er zijn ook paarden die in stressvolle situaties iets nodig hebben om op te knabbelen, ook dan is de Foodie Friend een goede vriend. 

Jonge paarden kan je dus verschillende zaken aanbieden: van voerballen, moeilijkere denkpuzzels, snuffelmatten en Maximus Feed & Play, tot kruiden en mineralen om hun zintuigen te verrijken en scherp te houden. Het doel van verrijking bij hen is voornamelijk verveling tegengaan (en voorkomen dat ze dingen gaan slopen dat we eigenlijk liever niet hebben), hun natuurlijke nieuwsgierigheid vasthouden en hun sterker maken voor de mensenwereld door hun verschillende zaken aan te bieden. Ik gebruik het zelf ook als afleiding, wanneer ik even geen tijd heb of handen te kort heb voor de jonge, nieuwsgierige snuitjes.

Hoe pak je verrijking aan bij een ouder of onzeker paard?


Dan hebben we oudere, onzekere, introverte (eventueel zelfs shutdown) paarden, waarvan we vaak ten onrechte denken dat deze categorie geen verrijking nodig heeft. Het lijkt immers alsof zij weinig interesse tonen. Net DAT is het grootste signaal dat je verrijking moet gaan aanbieden. Het is voor hen eveneens essentieel voor hun mentaal welzijn.

Quin is hierin mijn grootste leermeester. Van shutdown paard, naar nieuwsgierig en ondernemend. Want toegegeven: toen hij bij ons kwam dacht ik: die gaat er NOOIT wat mee doen. Maar hij bewijst het tegendeel.

Het allerbelangrijkste is dat je zorgt dat verrijking niet te moeilijk is. Maak het hen zo gemakkelijk mogelijk. Zorg voor succeservaringen, laat hun zelfvertrouwen groeien. Hang je bij zo’n paard onmiddellijk een luzerne speeltouw, los (dus zonder hulp van wanden), dan gaat je onzekere paard waarschijnlijk geen succesverhaal hebben en eerder gefrustreerd achterblijven. In zo’n geval bouw je rustig op. Je laat een blokje knabbelen vanuit je hand. Daarna leg je het op de grond. Daarna hang je het op zonder dat het écht veel gaat bewegen (tegen een stalwand bijvoorbeeld) en pas als dat goed gaat hang je het vrij op.

Wat Quin enorm geholpen heeft zijn voerballen, snackbakjes met wortels en snuffelmatten. De voerballen en snackbakjes prikkelen hem positief tijdens zijn wandeling over de track (“Oh, wat is dit? Oeh, lekker!”). Dit geeft hen zooooveel zelfvertrouwen. Als je ziet dat het makkelijke goed gaat, dan kan je het wat moeilijker maken. Je stopt de voerballen iets minder goed vol, of hangt ze iets hoger of vrijer op.

Kijk naar je paard, bouw het rustig op, maar biedt het hen aan. Het zorgt voor zo’n gevoel van welbevinden en zelfvertrouwen en ze bloeien er helemaal van open. Het geeft hen een stukje natuurlijk gedrag terug, wat sommigen onder hen al zo lang kwijt zijn.

Verrijking is een noodzaak voor elk paard. Ieder paard heeft misschien een andere vorm nodig (of een andere vorm van een bepaalde vorm ;-)), een andere manier van aanpak, maar ieder paard heeft verrijking nodig.

Heb je een vraag, of zit je met twijfels? Stuur me vrijblijvend een mailtje op info@paardendroom.be

 
Was deze blogpost nuttig voor jou?
Geplaatst in: Blogposts

Laat een bericht achter

Beveiligingscode