Verrijking op een pensionstal

Verrijking op een pensionstal

 

Verrijking is ook mogelijk als je met je paard op een pensionstal staat.

Een gemakkelijke vorm van verrijking is het ophangen van een verrijkingsspeeltje zoals flexivoerbal in de stal. Die kan je vullen met lekkers zoals wortels, stukjes appel of je gaat op plukwandeling en vul ‘m op met lekkere kruiden en takken. Dat is tegelijkertijd ook verrijking van zijn dieet en proeft hij terug iets anders. Je kan ook een snacknetje meenemen op plukwandeling.

Je kan hooi geven in een slowfeeder hooinet of in een Hay Play. Zo’n Hay Play kan je los geven in de stal of ophangen. Wel opletten dat er geen kleine voetjes in terecht kunnen komen. Een slowfeeder voorkomt verspilling en verlengt de voertijd. Hierdoor is je paard langer bezig wat verveling kan tegengaan (in vergelijking met gewoon los hooi op stal), maar het belangrijkste is dat het ongezond is om je paard zonder ruwvoer te laten staan. Een slowfeeder kan je hierbij helpen. Je kan meer lezen over slowfeeders voor paarden in de blogpost van 17 maart 2023.

Wist je trouwens dat je ook op een pensionstal een mineralenbuffet kunt aanbieden of een kruidenbar proberen. Je neemt hiervoor verschillende emmers, doe per emmer 1 kruid of mineraal en laat je paard er van proeven. Een kruidenbar kan je ook geven in de Grad-Dual Feeder. Er is vast een rustige plek op stal waar je dit kan uitproberen Je kan de hoeveelheden ook halveren om minder verspilling te hebben als je hiervoor bij je paard moet blijven. Hiermee verrijk je niet alleen het dieet van je paard maar geef je hem ook keuzevrijheid en laat je hem nieuwe dingen ontdekken en proeven. Zorg er ook voor dat je paard minstens toegang heeft tot een zoute liksteen.

Een snuffelmat is zo leuk om te doen. Het stimuleert je paard om te zoeken naar eten en je doet ermee aan denkwerk. Zeker in het begin zal je je paard hierin moeten begeleiden en hem helpen. Maar het is zo leuk om te zien hoe ze gaan zoeken naar het voertje. Het werkt ook versterkend voor jullie band. Dus als je voer er voor geschikt is, geef eens een keertje zijn voer in een snuffelmat en anders kan je hiervoor snoepjes gebruiken. 

Je kan je paard ook bezigheid geven en uitdagen door zijn voer eens in een Maximus Feed & Play te geven (opgelet: geweekt voer of groenten zijn niet gemakkelijk uit de Maximus Feed & Play te halen en zou ik niet aanraden om te gebruiken). Let er op dat je dit op een schone ondergrond doet. Je kan dit eventueel ook in een metselkuip geven. Zo voorkom je inname van zand.

Als laatste tip, mij en mijn paarden hun favoriete luzerne speeltouwen. Het is een ideale afleiding. Hang het los van een muur om de moeilijkheidsgraad te verhogen.

 
Was deze blogpost nuttig voor jou?
Geplaatst in: Blogposts

Laat een bericht achter

Beveiligingscode