Hoe (zand)koliek voorkomen

 

Koliek, een nachtmerrie voor ieder paard en eigenaar. Er zijn verschillende oorzaken voor de verschillende soorten koliek. Er zijn enkele zaken die je ter preventie van koliek kan doen.

Laat het gebit van je paard nakijken! Dit is zo belangrijk en kan zoveel problemen voorkomen. Doe het liefst jaarlijks een gebitscontrole en volg de adviezen op. Daarnaast is het belangrijk om een mestonderzoek te doen en gericht te ontwormen, want een wormenbesmetting die niet behandeld wordt kan leiden tot o.a. koliek.

Dat vrije beweging belangrijk is weten we inmiddels al, maar vrije beweging zorgt er ook voor dat ook de darmen voldoende activiteit blijven hebben. 

Zorg voor voldoende ruwvoer, bij voorkeur onbeperkt! Ook dit zorgt ervoor dat de darmen blijven werken en voor de afvoer van zand. Let er bij het geven van ruwvoer op dat de ondergrond schoon is. Dit kan je makkelijk oplossen door bijvoorbeeld rubberen matten onder de voerpunten te leggen. Zo voorkom je weer inname van zand. 

Zelf doe ik regelmatig een zandkuur ter preventie van zandkoliek. Dit doe ik met volledige Psylliumzaden (zoals verkrijgbaar in onze webshop van VITALstyle). Ik geef minstens 0,5 gram per kg lichaamsgewicht (+/- 250 tot 300 gram) en dit 7 dagen aan één stuk. Regelmatig krijg ik de vraag “hoe voer je dat nu?”. Mijn paarden krijgen altijd geweekt voer. Ik maak hun voer klaar, ik doe de psyllium er als allerlaatste bij en voer dan direct.

Ik maak het soms mee dat Quin koliekverschijnselen heeft. Toen hij pas bij ons was had hij dit duidelijk door stress. Doordat de stressfactoren nu niet meer van toepassing zijn was het enige tijd geleden dat hij koliek leek te hebben. Tot deze zomer. Wellicht had hij te weinig gedronken waardoor ook de inwendige mest harder wordt en pijn doet. Onze dierenarts adviseert om zout (zoals Keltisch Zeezout) bij te voeren wanneer je merkt dat de paarden te weinig drinken. Ook in de winter kan dit een werkpunt zijn omdat paarden niet graag erg koud water drinken. Simuleer hen dan ook door zout bij te voeren en/of voorzie lauw water.

Hopelijk kunnen deze tips je helpen bij het voorkomen van koliek.

Als algemene regel geldt altijd: vanaf je koliek vermoed, BEL DE DIERENARTS!

 
Was deze blogpost nuttig voor jou?
Geplaatst in: Blogposts

Laat een bericht achter

Beveiligingscode