Hoe begin je aan een Paddock Paradise?

Hoe begin je aan een Paddock Paradise?

 

Paarden houden op een Paddock Paradise is in opmars. Maar hoe begin je met het creëren van zo’n paardenparadijs?

Een eerste stap is om je perceel te leren kennen. Ga de seizoenen eens door en leer plekken kennen die modderig zijn of waar juist veel of weinig schaduw is. Zijn er plaatsen waar je paarden zich meer of minder comfortabel voelen? Dan kan je daar rustplaatsen of voerplaatsen creëren. Vinden ze bepaalde plaatsen spannend, dan kan je daar snackplekjes of gemakkelijke verrijking voorzien. Je kan experimenteren met tracks door die tijdelijk uit te zetten met prikpaaltjes. Zo is niets definitief en kan je nog relatief makkelijk aanpassingen doen.

Het is heel belangrijk dat je voldoende beschutting voorziet. Dit kan in de vorm van een (schuil)stal, maar ook door natuurlijke beschutting in de vorm van bomen, hagen of een wilgentunnel. Mijn paarden maken veel gebruik van hun ruime schuilstal, vooral in de zomer wanneer er veel insecten zijn.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende voerplaatsen te voorzien. Als richtlijn kan je het aantal paarden x2 nemen. Zelf kijk ik ook naar de behoeften van mijn paarden en de weersomstandigheden. Bij regenweer voorzie ik meer slowfeeders en verrijking in de schuilstal (ze kunnen dan nog kiezen of ze binnen of buiten staan) en in de zomer op schaduwrijke plaatsen. Vergeet ook geen droge voeten. Rond voerplaatsen is dit zeker belangrijk, want daar brengen ze de meeste tijd door, maar ook ter preventie van inname van zand. Door hooirestjes die mengen met zand en modder kunnen ze zand innemen wat zandkoliek kan veroorzaken. Op tweedehandssites kan je hiervoor ook rubbermatten vinden, soms gratis, soms voor een klein prijsje.

Zorg ook dat je paard een uitdagende leefomgeving heeft die al zijn zintuigen prikkelt. Voorzie een plek, vlakbij hun drinkplek (maak deze voldoende groot want drinken is een groepsactiviteit), waar je een mineralenbuffet kan aanbieden. Met verrijking verspreid over de track zorg je voor de prikkeling die zo belangrijk is. Ook kan je op tweedehandssites boomstronken vinden om je Paddock Paradise te verrijken. Daar kan je obstakels mee creëren waar ze rond kunnen of kleine stronkjes waar je snackplekjes mee kan maken. Of kasseien om je plekje aan te kleden. Er zijn zoveel mogelijkheden die niet veel hoeven te kosten.

Denk je ook aan droge lig-en rolplekken? Dit is essentieel voor hun welzijn! Net zoals schuurmatten en borstels zodat ze hun eigen vacht kunnen verzorgen of veilig kunnen schuren bij kriebels en vachtwissels.

Zie je door het bos de bomen niet meer? Schakel de hulp in van een professional. Zij tekenen vaak volledige plannen uit met paden en beplanting. Heb je specifiek een vraag over verrijking? Daar help ik je heel graag mee!

 
Was deze blogpost nuttig voor jou?
Geplaatst in: Blogposts

Laat een bericht achter

Beveiligingscode