Gezonde voeding voor paarden

 

Gezonde voeding: van levensbelang

Ik vind gezonde voeding voor paarden ontzettend belangrijk. Het is een grote verantwoordelijkheid voor jou als eigenaar om goed voer voor je paard te kiezen. Het is namelijk 100% afhankelijk van jou en je oordeel en keuze. Een keuze die op lange termijn gevolgen kan hebben.

Want de gezondheid van je paard begint in de darmen. Ik ga in dit blogbericht het vooral leesbaar en verstaanbaar houden, maar je kan op internet zeker meer gespecialiseerde en technische informatie terug vinden mocht het je interesseren.

Ruwvoer is de basis

Ruwvoer is het allerbelangrijkste. Een paard eet zo'n 16-18 uur per dag, verschillende kleine porties. Paarden maken van zichzelf geen speeksel, dit gebeurt wel bij o.a. eten waardoor dit maagzuur neutraliseert.

Ruwvoer bevat veel vezels dat de darmwerking-en beweging stimuleert. Het zorgt ook voor allerlei processen zoals de regeling van de lichaamstemperatuur (ik visualiseer in de winter ruwvoer altijd als hout dat je in de kachel stopt om je warm te houden).

Onbeperkt ruwvoer aanbieden kan dus veelvoorkomende problemen (zoals koliek en maagzweren) helpen voorkomen.

Balancers

Onze voeding is veel te eenzijdig. Paarden eten in het wild een grote verscheidenheid aan kruiden, planten, takken, bladeren, grassen,... Zowel onze weides (en dus ook ons hooi) als brokken zijn vaak te eenzijdig om aan die natuurlijke behoefte van paarden te voldoen. Daarvoor kan je een balancer voeren. 

Balancers zijn geconcentreerde brokjes of poeders die je paard voorziet van vitaminen, mineralen, sporenelementen en aminozuren.

Balancers wissel je ook af omdat je anders ook weer tekorten kan krijgen. Daarnaast las je ook een stopweek in (bijvoorbeeld tussen twee zakken door), zodat het paard eventuele overschotten kan uitscheiden.

Bijkomend voer

Vaak volstaat het om paarden te voorzien van onbeperkt ruwvoer en een balancer. Maar voor sommige paarden (oudere paarden, opgroeiende paarden, drachtige of zogende merries, zieke paarden, sportpaarden,...) kan bijkomend voer noodzakelijk zijn.

Probeer ook hier zo gezond mogelijk te kiezen. Enkel bij oudere of zwaar zieke paarden zou je wat minder kieskeurig mogen zijn ;-).

Wat is dat dan "gezond voer"?

Voor mij is dat voer dat zo laag mogelijk is in suiker en zetmeel (bij voorkeur beneden de 10%!). Voorzie variatie door balancers af te wisselen, maar ook afwisseling in grasbrok en voer (met mate!) kruiden ter variatie. Ik hecht ook belang aan voer dat vrij is van granen en maïs (want granen bevatten veel zetmeel!). Een groot deel van de (recreatie)-paarden hebben geen nood aan de energiegift die granen leveren.

Granen werden vroeger aan paarden gevoerd die op het land moesten werken. Zij werkten uren lang en voeren moest snel gaan. Graan was snel op + grote energietoevoer = win win. Behalve dan voor de (darm) gezondheid :-).

Granen daarbij ook zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel, dit wil je dus vermijden en al zéker bij paarden die gevoelig zijn aan hoefbevangenheid.

 
Was deze blogpost nuttig voor jou?
Geplaatst in: Blogposts

Laat een bericht achter

Beveiligingscode