Gastblog: Tessa van The Weyfarm over targets

 

Het gebruiken van een target in je trainingen. Wat, waarom en hoe?

Wat is een target?

Een target vindt je in alle mogelijke maten en vormen. Je hebt kegels, vliegenmeppers, flessen, Swiffers, stokjes met balletjes, alle mogelijke natuurmaterialen of zelfs je lichaam. Alles kan dienen zolang je er maar het juiste doel en/of de juiste opdracht voor je paard aan koppelt.

Wist je dat…?

Targettraining dagelijks wordt ingezet bij het trainen van wilde dieren in bijvoorbeeld dierentuinen? Zo kunnen ze vermijden dat dieren voor bepaalde verzorging onder narcose moeten gebracht worden. Deze methode maakt het voor een dier leuk en interessant om met je samen te werken. Er wordt nooit dwang gebruikt bij deze techniek. Het is dus een duidelijke beloningstechniek. Als dit bij wilde dieren kan werken dan moet dit ook toepasbaar zijn op onze reeds gedomesticeerde wezens zoals paarden en honden.

Hoe?

We leren ons paard om iets aan te raken of te volgen in ruil voor een beloning. Een beloning kan je zien in het ruime begrip van het woord. Meestal werken we met een target in combinatie met clickertraining. Aan die 'click' kan je voer koppelen of je kan werken met krabbeltjes. Wat werkt voor jullie als combinatie.

Bedenk eerst welk gedrag of welke houding je wil verkrijgen en beslis dan welke target hierbij past. Zo kan je bijvoorbeeld kegels gebruiken om voorwaartse bewegingen te stimuleren maar je kan ook een targetstick als volgtarget inzetten of gebruiken bij flex oefeningen. Een target hoeft trouwens niet perse met de paardenneus aangeraakt te worden. Je kan ze inzetten op het ganse lichaam.

Waarom leer ik mijn paarden een target aan?

Wel, om verschillende redenen.

Ten eerste is het voor mij een checkpoint om te kijken of ze nog mee denken. Wanneer de stress te hoog is zal je paard niet of vertraagd antwoorden op je vraag. Dan weet jij dat je best even een stapje terug neemt.

Ten tweede stimuleren we de nieuwsgierige modus van ons paard. Op wandeling maak ik van elk eng ding een target om aan mijn paard te tonen dat het ok is. Hierdoor zal je snel merken dat ze eerder onderzoekend naar enge dingen kijken dan vanuit angst. Uiteraard bouw je dit op de juiste manier op en bij een zwaar angstig paard zorg je best voor begeleiding van iemand in het vak.

Ten derde kan je stationaire targets zo trainen dat het echte magneten worden. Ideaal voor paarden die jong en of onzeker zijn. Zo krijgen ze een job en een zichtbaar eindpunt waardoor ze de bedoeling van wandelen met iemand op hun rug vaak sneller zien.

En zo kan ik nog wel een aantal goede redenen bedenken.

Een tip voor wie aan de slag wil gaan met targets en nog geen basis clickertraining heeft. Laat je bij de eerste stappen begeleiden zodat je alles goed kan aanleren. Kleine nuances kunnen al gauw een heel verschil maken bij deze krachtige leermethode. En verder geniet samen en maak het boeiend voor jullie beide. Targettraining is net zoals elke training ook plezier maken. Vergeet dat niet!

Opgemaakt door The Weyfarm (www.theweyfarm.be)

 
Was deze blogpost nuttig voor jou?
Geplaatst in: Blogposts

Laat een bericht achter

Beveiligingscode