Een bitfitter: geen moderne uitvinding maar essentieel voor een beter paardenwelzijn
Eens een andere soort blog dan wat jullie van mij gewoon zijn. Maar het was voor mij zo'n eye-opener dat ik dit zo wil delen.
Mijn doel was om mijn jonge paard, Olympia, bitloos op te leiden. Lang verhaal kort, ik werd op een bepaald moment geadviseerd om over te stappen op een bitje. Dit bitje zorgt er nu voor dat ik de wereld van mijn paard zo ontzettend kan verruimen en dat geeft zo'n positieve impact op haar algemeen welzijn.
Maar het zit in mijn aard dat ik wil blijven bijleren en niet zomaar wat wil doen. Ik kwam terecht bij een bitfitter, maar Olympia is nog niet voldoende opgeleid om een volledige fitting te laten doen. Toen ik zag dat de bitfitter in kwestie, Astrid van Horsewell, een workshop ging geven over bitfitten twijfelde ik geen seconde.
Zo trok ik op 27 oktober naar Kalken, met geen idee wat ik kon verwachten.
Er is geen one-size-fit-all
Astrid heeft een zeer doorgedreven kennis. Gaande van anatomie en de effecten van een bit, tot productkennis van de verschillende soorten merken en bitten waarmee ze werkt. Ze nam ons eerst mee in de anatomie van de paardenmond en waarom het belangrijk is om jaarlijks (of bij jonge paarden die volop wisselen zelf halfjaarlijks) de tandarts te laten komen. Ze legde ons uit hoe ze te werk gaat bij een fitting, verschillende vormen van lagen, de tong, slijmvlies en lippen en daarna mochten we zelf gaan palperen.
Het werd toen duidelijk dat er géén one-size-fit-all bestaat. En dan zijn de persoonlijke voorkeuren van de paarden en mogelijke problemen nog niet aan bod gekomen.
Scharnieren, tussenstukjes, takken
Mijn kennis beperkte zich grotendeels tot is een bit ongebroken, dubbel gebroken of enkel gebroken, vaste ring of losse ringen en van een pessoa en pelham had ik ook wel eens gehoord. Maar Astrid nam ons mee in hoe ieder onderdeel, zelfs de scharnieren (ongelooflijk hoe dit van bit tot bit kan verschillen), werkt voor welke vorm, welke inwerking het heeft en zoveel meer.
Van materialen tot allergieën
Bitten zijn er in vele materialen die elk hun eigen functie en doel kunnen hebben. Er zijn ook materialen die allergische reacties kunnen veroorzaken. We hadden het geluk (of ongeluk) dat één van onze testpaardjes zo'n reactie vertoonde.
Praktijk en maatvoering
De workshop was heel fijn afwisselend tussen heel veel theorie, aangevuld met enkele interactieve momenten en praktijk. We mochten even bitten van enkele paarden nakijken en onze opgedane kennis in de praktijk brengen. Zo konden we aftoetsen welke bitten, anatomisch gezien, zouden kunnen passen bij onze testpaarden. We leerden daar ook dat de "twee rimpel regel" in de praktijk vaak niet correct is en hoe we een bit wel juist in de mond krijgen én hoe we de maat juist bepalen. Want als je, net zoals ik voor de workshop, dacht dat dit via stokmaat ging, think again :).
Kennis die een verrijking is voor paardenwelzijn
De workshop deed me beseffen dat hier nog zoveel kansen liggen voor een beter paardenwelzijn. Ik geloof dat er nog zo weinig kennis is over bitten en hoe ze juist kunnen passen voor een paard. Want het is niet enkel anatomie, het is ook nog de voorkeur van een paard, de verschillende inwerkingen en net wat jullie als combinatie nodig hebben.
Ik ben van mening dat, omdat wij bepaalde keuzes voor onze paarden maken, alles moeten doen zodat zij er zo minimaal mogelijk (fysieke) ongemakken mogen door ondervinden. Ik dacht dat ik een vrij standaard bitje had, maar het bit wat ik had zou 100% zeker mijn paard kunnen beschadigen.
Door deze workshop kan ik zelf betere keuzes maken voor mijn paard. Het is geen volwaardige fitting, maar ik kan nu wel een bewustere en betere keuze maken voor haar. Een keuze die comfortabel is, geen ongemakken gaat geven en beschadigingen gaat toebrengen. Omdat ik nu weet hoe ik anatomisch kan bepalen wat wel of niet gaat passen, in welke maat, hoe de verschillende onderdelen van een bit inwerken en zo kan ik zelf de puzzel leggen. Tot zij er klaar voor is om Astrid te ontvangen voor een check-up.
Een bitfitting zou net zo standaard moeten zijn als het jaarlijks nakijken van een zadel.
Dit artikel of de workshop werd niet gesponsord, maar is geschreven omdat ik een beter welzijn voor paarden wil en geloof dat hier nog veel onwetendheid over is. Vandaag kan je beter doen voor je paard. Volg Astrid op sociale media via @horsewell.be waar je op de hoogte kan blijven van nieuws of boek een bitfitting op https://www.horsewell.be
Laat een bericht achter